Varför göra innergårdsrenovering?

Har du suttit i en parkbänk som har sett bättre dagar? Det finns många sådana parkbänkar i Stockholm. De ser för bedrövliga ut. Utemöbler behöver ett underhåll minst en gång om året. Helst en oljning under tidig vår så att de håller för en till säsong när de kommer att stå utomhus hela dagarna.

Nu krävs det mer av renoveringar än att bara olja in utomhusmöblerna. Det kan behövas en ny gräsmatta. Då kan man antingen så en ny gräsmatta, på den nya eller så plogar man igenom den gamla gräsmattan och köper en helt ny gräsmatta som man kan rulla ut på den omarbetade marken där man önskar sig en gräsmatta.

Snyggt med marksten på innergården

Har man en snygg gräsmatta kan det behövas gångbanor, terass och ställen där man kan placera utemöblerna. Det är inte alla som har lust att sitta ner på en gräsmatta, även om en sådan är mycket fin och användbar på en innergård. Äldre människor och tillfällen när man ska äta tillsammans på innergården kan göra att det är bättre med ordentligt möblemang på innergården. Det är då som man kan anlägga en snygg terass av marksten. Marksten är den slags sten som är allra snuggast på innergårdar. Den håller en hög kvalitet oh är snygg. Ovanpå terassen kan man sedan bygga en snygg pergola, och plantera en fin plantering, kanske med humle, eller murgröna som kan slingra sig runt pergolan.

En innergård kan bli en riktig oas

Ser man till att anlita rätt byggföretag som är duktig på att bygga och inreda en snygg innergård kan man få en riktig oas mitt i storstan. Att renovera en innergård brukar för det mesta följa en viss ordning. Så här kan det gå till.

  1. Planering och iakttagelser. Innan man kan sätta igång med en innergårdsrenovering är det viktigt att ta reda på hur de boende använder sig av innergården för att den ska fylla sin funktion. Företaget som ska genomföra innergårdsrenoveringen bör komma ut och iaktta de boenden för att se hur de använder den och sedan anpassa sin planering för den.
  2. Rivning av den gamla innergården. Innan man kan sätta igång måste man ta bort allt som finns på innergården. Då börjar man riva ut allt som finns på platsen.
  3. Etablera ny bjälklag. När allt är borta, är det sedan dags att börja bygga den innergård som ska bli. Ett bjälklag utgör då grunden för en innergård.
  4. Dränering runt innergården. För att inte innergården ska drabbas av fukt, bör man dränera runt innergården och se till så att nederbörden som kommer ner när det rengar och snöar, har någonstans att ta vägen, måste man dränera kring innergården. Sedan lägger man med dräneringsrör ellelr dräneringsskivor som effektivt leder bort vattnet.
  5. Anläggning av gångar, gräsmattor och liknande. När man har byggt med bjälklag och dränering kan man sedan bygga gångar, terasser och gräsmattor. 
  6. Möblering med utemöbler. När underlaget är klart, kan man sedan göra det roliga; möblera med utemöbler, plantera med fina växter, bygga pergola, ställningar för markiser, lekplats och sådant som de boende behöver på sin innergård. 
  7. Läs mer om innergårdsrenoveringar på: innergårdsrenoveringstockholm.se.
18 Jan 2020