Ta hjälp av arkitekt för en större bostad

Har du åkt genom vårt fina svenska landskap någon gång? Säkert har du gjort det någon gång när du har varit på väg till ett midsommarfirande ute på goda vänners landställe? Eller på väg till egna sommarstugan? Om inte, ta bilen och åk ut på landsbygden någon gång. Det finns mycket vackert att se på den svenska landsbygden.

Den sinnebilden de flesta har av den svenska landsbygden är små stugor eller bondgårdar målade i falurött och vita knutar. Bondgårdarna är också sålunga byggda att man ofta kör rakt genom bondgården, så att bostadshuset ligger på ena sidan vägen och kornas fähus ligger på den andra sidan av vägen.

Ibland kan man se tydligt var en tillbyggnad börjar och slutar

Inte helt ovanligt är det heller att man kan se ett och annat hemmabygge. Då ser man att de har gjort en utbyggnad, som inte riktigt hör ihop med resten av huset. Utbyggnaden kanse har ett tak, som mest ser ut som om man har dragit taket lite mer åt vänster eller höger. Man ser tydligt var tillbyggnaden är gjord. Ibland kan man till och med se var tillbyggnaden är gjord då målarfärgen inte går i samma nyans som resten av huset.

Om man inte vill göra sin tillbyggnad så att det syns var tillbyggnaden börjar och slutar, bör man ta en arkitekt till hjälp som kan rita tillbyggnaden med hänsyn till resten av huset. En arkitekt kan även se hur ni använder resten av huset och kanske kan komma med goda råd om hur ni kan utnyttja resten av huset på bästa sätt så att ni kan använda det som redan finns och får bättre användning för utbyggnaden.

Vår rekommendation är att alltid anlita en arkitekt för alla ändringar som man vill göra på huset. Då kan hon eller han se till så att tillbygnaden inte blir konstig, ser märklig ut, eller förstör det ursprungliga huset på något sätt.

Bygga själv eller anlita hantverkare för tillbyggnaden?

Är man händig kan man gott och väl bygga tillbyggnaden själv. Är man villaägare bör man vara beredd att göra mindre eller större renoveringar på sin villa. Om man vet att man är händig kan man gott och väl göra tillbyggnaden själv. Det som är extra viktigt är ju att gjuta plintarna som tillbyggnaden ska stå på, eller om man är ännu mer noggrann kan man behöva gjuta en till betonggrund som passar ihop med övriga huset. Om inte bör man söka efter en hantverkarfirma som kan göra tillbyggnaden.

15 Nov 2018