Snyggast är det med stenar i trädgården

Ska man dela av, bygga trappor eller någon terass i trädgården är det med stenar som man ska göra det. Det gäller även för uppfarten till garage, eller allra närmast huset, som ska skydda mot växtligheter. Allra närmast huset, invid fasad eller husgrund ska man inte ha någon växtlighet. Växter är vackra att titta på, men kan föra med sig fukt och och rötter som förstör huset och husgrunden. Därför bör man ha några meter med anlagd stensättning de närmaste metrarna från husgrunden mot trädgården. På så sätt hindrar man växterna från att slå rot närmast husgrunden.

Så gör du

Har du dränerat nyligen? Om inte, kan du passa på att lägga ett stenparti närmast husgrunden nästa gång som du ska dränera. Att dränera kring huset, är viktigt att det sker ungefär vart 20:e år. Då vet du att du håller husets grund i bra skick och slipper probem med eventuella fuktskador. När man dränerar lägger man sedan in dräneringsrör, eller dräneringsskivor, efter att man har grävt. Man leder på så sätt bort vatten från huset. Har man sedan träd minst 5 meter från huset, ser man till att träden suger upp eventuell fukt som kanske annars letar sig in i husgrunden. När man väl har lagt dräneringsrör eller dräneringsskivor kan man gott och väl lägga en stenläggning närmast huset. Det ser snyggt ut samtidigt som det förhindrar fukt och vatten från att ta sig in i husgrunden. 

Så ser arbetsordningen ut:

  • Gräv runt huset
  • Lägga geoduk/markduk runt huset
  • Lägga grus, makadam och sänd på duken
  • Lägga stenarna

Låter det svårt? Det är det inte, om du har de rätta redskapen. Att gräva för hand, tar flera dagar, med åtföljande ryggsmärta. Då är det mer effektivt att gräva med en liten grävskopa, som du antingen hyr, eller köper. Då tar det högst en, två dagar så är du färdig. Har du dränerat och anlitat en firma så kan du bara tala om hur djupt du vill lägga din stenläggning. 1, 5 meter brukar vara det vanligaste för att lägga stenarna snyggt efteråt. Du kan välja allt från gråsten (granit), skiffer till marksten eller kalksten om du så vill.

Så får du tag i duktiga stensättare:

Känner du inte till någon stensättare, kan du alltid googla. Skriv in till exempel "stensättning Stockholm" om det är i Stockholm du önskar dig en stensättning. Då bör du få kontaktuppgifter till några olika stensättare som arbetar i Stockholm. Annars skriver du in din egen ort i Googles sökruta. Lycka till!

22 Aug 2019