Skaffa dig en uteplats med lång hållbarhet!

Det är verkligen läge att sitta utomhus nu. Den sommar som har varit, har nästan varit för varm för att man skulle kunna sitta utomhus mer än korta stunder åt gången, och knappt ens nattetid har det gått. Vissa kvällar och nätter har det varit för kvalmigt, hett och lite för vindstilla för att det skulle gå att sitta utomhus. Däremot går det alldeles utmärkt i det väder som råder just nu, att sitta utomhus. Då är kommer frågan om hur det ser ut hemma hos dig? Kan du sitta ute? Har du en riktig uteplats så att inte matbordet står snett och vilstolarna knappt går att fälla ut? Om inte är det dags att skaffa en fin uteplats!

Lägga stenar i en terass är snyggast

Vill man ha en snygg uteplats är en terass bland det aboslut snyggaste man kan tänka sig. Då kan man skapa sig en plats där man kan blanda växtligheter med funktionalitet som gör det möjligt att njuta av växterna som du väljer att ha i din trädgård. Är din favorit klängande rosor – som exempel, kan du välja att lägga plana stenar i natursten och anlägga en rabatt som går runt terassen med ljuvligt doftande rosenbuskar. Då kan du ställa upp avgränsare där rosorna kan få plats att klänga på och väx sig höga.

Så gör du en egen terass

Det första man behöver göra är att planera den egna terassen; var på tomten vill du ha den? Hur ser underlaget ut? Här kan man välja mellan två alternativ; vill du anlägga terassen på ett betongunderlag, eller direkt på marken?

Väljer du att anlägga terassen direkt på marken, behöver du förbereda den med goda dräneringsrör, så att inte vatten riskerar att dränka den. Platsen bör ha ett fall på 2 procent som leder bort vattnet från huset. Du börjar med att gräva där du planerar att anlägga terassen. När du har grävt minst 10 centimeter djup yta, börjar du med att lägga en fiberduk för att förhindra växtligheten att ta sig geom stenarna och förstöra terassen. Efter det kommer du att behöva minst ett lager på 5 centimeter grövre grus, sedan ett lager med fint grus. Överst skapar du en yta med sand innan du lägger stenarna ett efter ett i ett vackert mönster. 

Har du däremot ett betongfundament bör den ha ett fall på 2 procent för att leda vattnet bort från huset. Sedan förbereder du för att lägga stenarna med att först lägga ett plattstöd med en höjd på mellan 25-70 millimeter. Höjden kan justeras efter läggningen. Plattstödet bör kunna skruvas fast i underlaget.

Anlita en stenläggare i Stockholm

Tycker du det där lät som en för svår sak att anlägga en terass själv? Då kan man med fördel anlita en stenläggare i Stockholm som kan lägga stenarna åt dig. Det viktiga med stenläggningen är att man är noggrann och att man kan förbereda underlaget på bästa sätt. Som med alla andra byggen, är fundamentet och grunden och underlaget det allra viktigaste för att det ska hålla i många, många år.

14 Aug 2018