Ska du göra om din tomt?

Funderar du på att göra om din tomt – antingen där du bor eller på din sommarstuga? Har man större barn kan de ha mycket roligt med en asfalterad yta på tomten. Man kan anlägga sin egen tennisbana, plan för basketboll, eller en egen bana där barnen kan åka skateboard, eller varför inte inlines? Som förälder kan man göra en hel del för att barnen ska intressera sig för någon sport. Är man som förälder intresserad av sporter utomhus brukar barnen blir entusiastiska över det också.

Underlaget lika viktig som själva asfalteringen

Ska man asfaltera en del av tomten, gäller det att du vet hur du gör. Underlaget för asfalteringen är minst lika viktig som själva asfalteringen. Den behöver vara plan, om det nu behöver påpekas. Först lägger man en jordduk som man fyller med smågrus, ovanpå det mindre grus och sedan sand. Sedan kommer asfalteringen ovanpå det. Asfalteringen är het och man behöver ha rätta maskiner för att åstadkomma den hettan och den tillplattning som krävs för ett bra arbete. Här avråder vi från att ge sig på asfaltering om man inte har gjort det förut. Annars är det bäst att anlita en professionell asfaltbyggare. För dem kan man tala om vilken förändring man vill och hur man önskar att asfalten ska se ut. 

Varför inte bygga mer än en bilinfart?

Vill man kan man bygga ramper för barn som gillar åka inlines, eller skateboard. Eller varför inte en riktig tennisbana, eller basketplan? Tänk er en blivande Björn Borg som kan öva på forehand mot en vägg. Våra barn behöver komma ut oftare och röra på sig. Datorerna i barnens vardag har gjort dem stillasittande alldeles för mycket. Då kan en liten asfaltbit på tomten motverka det. Det kostar inte så mycket att utöka delen av din tomt till asfaltering, när du väl ber ett bygggföretag att asfaltera infarten på din tomt.

Anlita en professionell asfaltläggare

Vill du kan du till och med göra underlaget själv. Det är inte så svårt. Det finns en hel del informaiton om det som du kan hitta på nätet. Underlaget är minst lika viktig som själva asflateringen. Här är det ytan som är viktigast och att varje lager stampas till ordentligt så att inte området flyttar på sig eller sjunker och gör asfalten värdelös. Tycker du att det är svårt kan du be asfalteringsfirman om hjälp med att bygga själva underlaget åt dig. De gör det säkert gärna.

26 Feb 2018