Så vet du om du behöver dränera huset

Har du målarfärg som lätt släpper från fasaden? Känner du att din källare har en distinkt lukt av fukt? Tycker du att källaren känns fuktig tidigt på morgnar och sent på kvällarna? Då kan det vara dags att göra ett dränage på ditt hus. Att dränera hus är ett effektivt sätt att motverka fukt i huset. Om du har en husgrund, krypgrund, torpargrund eller källare som känns fuktig är det också dags att dränera det för att få bort skadlig fukt. Är det så att du har en källare som känns mycket fuktig kan du även lägga in en fuktspärr, men om du vet att det är mer än 20 år sedan någon gjorde en dränering kring ditt hus, bör du definitivt göra en dränering för att leda bort vatten från huset.

Så går ett dräneringsarbete till

Det första man gör är att gräva runt huset. Det gäller att inte komma åt med grävskopan och skada husgrunden. För det krävs att man har erfarenhet av grävskopa och hur man gräver på ett skonsamt sätt. När väl grävningen är klar, lägger man en geotextil duk – en fiberduk som hindrar hela dräneringen att täppas igen och som fungerar underlag för dräneringsrören. Då gäller det att lägga rören på rätt sätt och i rätt vinkel. Om man lägger rören i fel vinkel kan man i värsta fall leda vattnet in till huset, i stället för tvärtom. 

Efter att du grävt lägger man dräneringsrör

Efter att dräneringsrören har lagts täcker man över med grus, makadam och jord. Till sist är det bäst om man lägger singelgrus eller marksten någon meter närmast husgrunden som för bort och förhindrar vattenintrång. Sedan är det bra att plantera växter som suger upp vatten när huset, men inte alltför nära. En eller två meter från husgrunden är bäst med enbart sten eller grus.

dräneringsrör

Med ROT-avdrag får du ner kostnaderna

Som kund kan man uppleva att dränering är kostsamt, men ska man jämföra med att drabbas av fuktskador, är dräneringen en liten kostnad. Med ROT-avdraget kan man få ner arbetskostnaden med som mest 30 procent. Med tanke på det är det mycket viktigt vilket dräneringsföretag som du väljer. Det brukar kosta mellan 1.000 och 1.600 kronor per kvadratmeter som ska dräneras. Har du ett hus som är 150 kvadratmeter, och där väggen är ungefär 15 meter blir det ungefär 60 löpmeter som ska dräneras.

I Stockholm finns flera att välja mellan

Bor man i Stockholm finns de flesta hantverkare här. Det är i huvudstaden som behovet av renoveringar är som störst. Inte så konstigt, Stockholm är den största staden i landet och har flest hus som kräver renoveringar. Här finns också de största bostadsrättsföreningar som kräver renoveringar av sina fastigheter. Här finns företagen som utför dräneringar i Stockholm och mycket annat.

5 Jun 2018