Så skyddar du dem som arbetar med asbestsanering

Asbest är samlingsnamn för flera olika fiberartade kristlliserade silikater. Det är ett långfibrigt material som kommer från Nordamerika, Ryssland och Sydafrika som har gott om dessa mineraler. länge tyckte man att asbest hade värdefulla egenskaper såsom hög hållfasthet, smidighet och bra isolerande egenskaper. Det var också bra mot brand, man tyckte det var bullerdämpande och isolerade värmen. Tills man insåg vilka negativa hälsoeffekter det hade på människor som gav astma och cancer. Även om asbesten är som farligast nrä den rivs, är det farligt att leva nära i kontakt med asbest. Ju längre tid som man bor nära asbesten desto farligare är den.

Så skyddar man sig mot asbesten

Det enda sättet att skydda sig mot asbesten är att se till att den rivs ut. Just under rivningen måste både de som arbetar med rivningen skyddas, liksom den omgivning som finns i omedelbar närhet till rivningen. Därför måste arbetarna ha särskild utrustning som skyddar deras kroppar och andningsvägar. De behvöer ha särskilda andningsmasker så att de själva inte få in asbestens fibrer och partiklar som virvlar runt i luften när man river ut asbesten.

Man bygger särskilda luftslussar

Man måste också bygga särskilda luftslussar till och från platsen där man håller på och river asbesten. Detta för att skydda alla som vistas i det stället där man river ut den livsfarliga asbesten. När man väl har rivit ut asbesten gäller det att transportera bort allt asbestavfall och göra sig av med det på rätt sätt. Det vet en saneringsfirma hur man hanterar sådant avfall.   Här är det viktigt med rätta kunskaper om hur man hanterar asbest, vi rekommenderar att alltid anltia ett professionellt företag som har kunskaper om hur man skyddar sig och hur man gör sig av med avfallet.

Här hittar du asbest

Det är gamla byggmaterial som armerad plast, svartlim som kan finnas i betong och golvmattor, i frånluftskanaler i eternit i murbruk i kakelfix och kakelfog i äldre typer av golvplattor och golvmaterial. Misstänker du att du har något av detta i ditt hus är det viktigt att kontrollera om det är så att det finns asbest i dessa byggmaterial. 

Så här hittar du en saneringsfirma

1. Googla asbestsanering Stockholm

Om du inte känner till något saneringsföretag kan du till exempel googla asbestsanering Stockholm, om det är där du bor. Annars skriver du in din ort i Googles sökfält. Efter det borde du få förslag på några saneringsfirmor.

2. Ta kontakt och be om offert

Sedan kan du be om offert av dem som du funderar på att anlita. Du vill ju inte få en obehaglig överraskning när arbetet är slut, eller hur?

3. Be om referenser

Be om referenser. Det finns olika sorters människor och företag. Man vill ju inte få hem vem som helst, eller hur? Det är vitkgit att välja vilka som kan komma hem till en och arbeta om man inte vet att det är juste människor som arbetar på ett professionellt sätt.

4. Anlita företaget

När du väl har hittat någon som verkar seriösa, har bra referenser och offert kan be dem komma hem till dig och kontrollera om du har asbest hemma. Då kommer de ut och bedömer sannolikheten för det och kan tala om vad som borde göras. Här kan du läsa mer om ett företag som arbetar med asbestsanering i Stockholm: http://www.asbestsaneringstockholm.nu.

4 Jul 2018