Så renoverar du om ett rum från tak till golv

Många av oss kan tycka att det är roligt, rent av avkopplande att renovera och göra en del hemma själv. Vet man vad man gör kan det vara tillfredsställande att se att det blir fint hemma. Det blir definitivt billigare också om man bara vet hur man kan göra för att det ska bli så snyggt som möjligt. Det viktiga här, om det nu inte är så att man är väldigt van vid renoveringar på egen hand, är inte att det går snabbt. Låt det i stället ta sin tid – ha inte bråttom. Var hellre långsam och noggrann, än att ha bråttom och stressa dig fram till ett snabbt resultat. Dessutom är det så med renoveringar, att det är arbetet som inte syns, som är det allra viktigaste, det vill säga underarbetet är bra mycket viktigare än resten. Vi antar här att du vill renovera ett rum, från golv till tak och går igenom de viktiga skeden steg för steg.

renovera rum

1. Riva ut tapet, spackla och slipa väggen

Det är ju underarbetet som är det viktigaste och det är ju det du börjar med. Vissa snickare, även de professionella, struntar i att riva ut tapeterna och spacklar direkt ovanpå den gamla tapeten, vilket är helt förkastligt. Den som bryr sig om sin hemmamiljö, river ut allt det gamla först. Att bara spackla ovanpå den gamla tapeten innebär att du bygger in allt gammalt damm och smuts. Dessutom blir det en tjock yta som bildas efter år av att man endast tapetserar ovanpå de gamla tapeterna. Så riv den gamla tapeten och se till att spackla över alla fogar i gipsväggen, betongväggen eller vad det nu är för vägg som du har. 

2. Riva ut golv

När du är färdig med rivningen av den gamla tapeten, kan du sedan ge dig på golvet, om du vill renovera det. Här tänker vi på samma sätt som med den gamla tapeten. Visserligen finns det de hantverkare som enbart lägger det nya golvet ovanpå det gamla golvet. Om det gamla golvet inte innehåller en massa springor i fogarna, kan du behålla den, men det är mycket viktigt att rengöra den om du inte vill riva ut det gamla golvet. Det tar både längre tid och tar mer av din energi att riva ut ett gammal golv än vad det krävs att riva ut tapet.

3. Måla om taket

När du har rivit ut både tapet och golv, kan du rengöra taket med målarrengöring. Använd en roller som du doppar i rengöringsmedel och vatten. Låt torka. Sedan kan du lägga ett skyddande underlag på golvet när du börjar måla om taket.

4. Tapetsera väggarna och måla dörrlister och fönsterlister  

Passa på att måla dörr- och fönsterlister innan du tapetserar. I så fall behöver du inte tejpa dem med skyddstejp. Spackla och slipa väggen när målarfärgen i taket har torkat. När det är klart är det dags att tapetsera väggen. Skär bort överflödig tapet. När du kommer till hörn skär du tapeten så att du kommer åt i hörnet med tapeten. Skär bort överflödig tapet. När du sedan tapetserar nästa våd, börjar du längst in i hörnet.

5. Lägga om golv och lägga på golvlister

När du har tapetserat färdigt väggarna, lägger du golvet. Antingen lägger du en plastmatta eller en linoleummatta. Vill du lägga ett trägolv kan du lägga ett klickgolv som är bland det lättaste golvet du kan lägga på egen hand.

Vill du hellre leja en snickare till renoveringen?

Att renovera ett helt rum är väldigt svårt såvida du inte är en professionell hantverkare. Är du inte helt säker på att det blir perfekt, är det bättre att anlita en professionellt snickare. De är inte svår att få tag i, om du bor i någon av storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö. Välj gärna en snickare som arbetar nära din bostad. Bor du i Täby, Bromma eller Lidingö i Stockholm har du ett 50-tal att välja mellan. Googla snickare Täby så får du tag i någon som arbetar där du bor. Kom ihåg att arbetsinsatsen kan du dra av, men inte resorna till och från bostaden, därför vinner du på att anlita en lokal snickare för renoveringen.

23 Jun 2018