Så nåtar du ditt trägolv för att bevara det

Nåtning är en metod för att renovera ett gammalt trägolv. Det innebär att man fyller ut springorna mellan golvplankorna med fogmassa. Få tips från hantverkare på hur du nåtar ditt trägolv.

Har du rivit upp en gammal golvmatta eller ett laminatgolv och upptäckt ett gammalt trägolv därunder? Då trägolvet är så gammalt och slitet kan det vara svårt att veta vad du ska göra med det. Kanske tänker du att det kommer innebära för mycket arbete att renovera golvet och överväger därför att bara lägga ett nytt golv ovanpå. Det finns dock metoder för att få även dessa golv vackra och hållbara. Den största bristen dessa golv har är att de ofta har ganska stora springor mellan golvplankorna. Genom den klassiska metoden nåtning kan man komma åt detta, och få ett fint skeppsgolvsliknande resultat.

Att nåta ditt trägolv kan du relativt enkelt göra själv

Att nåta ett trägolv innebär att man fyller ut springorna med fogmassa. Därefter kan golvet slipas och ytbehandlas för hållbarhet och glans. Om golvet är tänkt att slipas efteråt behöver man inte vara så noggrann när man fogar eftersom eventuell fogmassa som hamnat runt fogarna försvinner i och med slipningen.

Om du känner att nåtning kan vara en passande lösning för att ta tillvara det gamla trägolvet som du upptäckt kan du läsa på om metoden. Det är relativt enkelt att göra men kan ta lite tid och kräva tålamod. Vill du ha mer rådgivning kan du kontakta en hantverkare, sedan så nåtar du trägolv själv.

12 Mar 2022