Så länge håller ett tak

Att byta eller lägga om sitt tak är ett stort projekt som dessutom kan kosta en hel del. Hur vet man då när det är dags att byta taket och hur gör man för att taket ska hålla så länge som möjligt?

Det kostar en del att byta sitt tak men det höjer även husets värde. I vissa fall får man dessutom ner energikostnaden, så ett takbyte är en god investering på flera sätt. Ett tak håller i genomsnitt trettio till fyrtio år men det kan även hålla längre. Tak av riktigt bra tegel kan i vissa fall hålla i upp till hundra år om det sköts om och underhålls på rätt sätt. Ett tak består egentligen av olika delar. En övre del som exempelvis plåt eller takpannor som har till funktion att skydda taket mot väder och vind. Under det yttre taket ligger sedan ett lager av papp eller underlagsduk som ska skydda huset så att inte kyla och fukt tränger in.

Förläng takets livslängd

Besiktigar man sitt tak varje år så vet man när det är dags att byta det och man hinner planera för takomläggningen både praktiskt och ekonomiskt. Det är även viktigt att besiktiga taket regelbundet för att veta om det behöver lagas. Kanske har en tegelpanna spruckit eller hamnat på sned? Eller en skarv i papptaket släppt? Skador måste åtgärdas så fort som möjligt för att förhindra att vatten och fukt hinner leta sig in. Väntar man för länge kan kostsamma fukt- och mögelskador uppstå.

Bra att veta är att taket även får en längre livslängd om man är noga med att laga och underhålla det. Takpannor ska exempelvis tvättas och hållas fria från mossa som annars binder fukt. Plåttak kan ibland behöva målas om för att förhindra att de rostar etc.

Viktigt att hitta rätt takläggare

En takläggare kan hjälpa till med både besiktning, underhåll, lagning och byte av tak. Kontakta några olika takläggare och be om en offert. Det är även viktigt att hitta en seriös takläggare. Fråga grannar och bekanta om de har någon att rekommendera. Var också noga med att fråga de takläggare som ni kontaktar om referenser.

Som en extra säkerhet kan man även göra en kontroll hos Skatteverket så att det inte finns några obetalda skatter. En seriös takläggare brukar lämna tio års garanti på sitt arbete, men skulle firman gå i konkurs blir garantin inte mycket värd.

27 Aug 2020