Så kan du göra en stenträdgård

Det är ingen dum idé att kombinera sten med gräsmatta, planteringar med träd, buskar och blommor. Det är precis som ute i naturen, att det är fint med variationer. Precis som det är i naturen finns det både sand, sten, grästovor, träd och blommor om vart annat. Får man en trädgård att påminna om naturens variationer får man en trädgård som man kan njuta av i stora lass. Här vill vi ge förslag och inspiration om hur man kan göra med sten i trädgården. Sten behöver ju inte bara vara granit, ibland kan man vilja ha marksten, som är en ljusare variant och som gör slätare ytor med mer kompakt sten.

Om du vill ha en terass

Om man önskar sig en yta där man kan sitta och umgås på, ställa ett bord och vilstolar och kunna umgås med vännerna och familjen är en stenterass en bra idé. Då vet man att man har en plan yta mitt i trädgården där man kan vistas så snart som man önskar sitta utomhus. På somrarna vill man ju det; njuta av utomhusmiljön och njuta av den trädgård som man kanske har odlat.

Om du vill ha en uppfart

Behöver man en uppfart till garaget, kanske man vill göra uppfarten snyggare än bara med grus eller asfalt. Både grus och asfalt är material som är trista att titta på. Anlägger man en uppfart med sten så får till och med den tråkiga uppfarten liv och en fin yta. Särskilt viktigt är det om uppfarten upptar en stor del av trädgården, då vill man att den ska ha en fin yta som syns, för alla som kommer till trädgården.

Om du vill ha en avskiljare i trädgården

Ibland vill man varken ha en uppfart eller en terass, utan kanske bara avskiljare i trädgården. Om man vill markera gränserna mellan till exempel gräsmattan, stigarna och rabatterna, kan man göra det tydligare med stenar som bildar stigar i trädgården. I stället för att ha bruna stigar, av upptrampad jord, är det så mycket snyggare med stenlagda stigar. De visar tydligt var man ska gå och håller stånd mot gräset. De gör stigarna ljusare och det är skönare att gå på dem barfota.

Anlita stenläggare i Stockholm

Att anlägga sten själv i trädgården är ganska svårt. Behöver du någon stenläggare som kan göra det åt dig, blir det både snabbare gjort och snyggare. Behöver du komma i kontakt med en sådan, kan du läsa mer här om stenläggare i Stockholm.

25 May 2019