Så håller du källaren fri från fukt

Alla villaägare bör skydda sin villa från att bli fuktig. När det snöar eller regnar mycket, blir tomten lätt blöt och villan som står på tomten riskerar att få fukt i grunden. Har man då en källare är det lätt hänt att källaren drabbas av fukt som kan ge bestående skador på villan. Då är oftast enda lösningen att se till att tomten är fri från vattenansamlingar för att varken villa eller källare ska drabbas av fukt. Här tar vi upp några åtgärder som alla villaägare borde göra någon gång under våren, särskilt när våren kommer och all snö smälter.

Dränera tomten

Det enklaste sättet att hålla tomten från från vattenansamlingar är att dränera den. Då är det bästa sättet, att gräva djupa diken antingen i nära anslutning till tomten, eller på själva tomten. Det viktiga är då att se till att vattnet har någonstans som det kan ta vägen. Den allra mest idealiska tomten är den som är något höjd över den omedelbara omgivningen. Nu är et inte alltid som man har den idealiska tomten. Den som råkar hitta en tomt med ett hus på ett berg kan skatta sig lycklig. Det innebär nämligen att huset garanterat kommer att stå torrt under årens lopp. Har man däremot ett berg alldeles intill sin villa, är det som att prenumerera på vattenproblem och enda sättet att komma till rätta med det är att gräva runt tomten och på så sätt få till ett eller flera diken dit vattnet kan rinna.

Dränera kring villan

Vill man inte gräva så att man har ett eller flera diken runt på tomten är det nödvändigt att gräva runt villan för att lägga dräneringsrör. Det finns även dräneringsmattor, om man inte vill lägga rör. Dräneringsmattor är större till omfånget och tar upp mer av fukt och vatten, och lämpar sig om man har mycket vatten som man vill leda bort från sin villa. Det viktiga är att regelbundet gräva runt huset, på så sätt kan man inspektera källaren och omrpdet kring huset så att det inte samlas vatten kring huset.

Anlita en grävare för dräneringen i Stockholm

Om du inte har grävt förut, är det bästa som du kan göra, är att anlita en grävare som kommer och gräver. Att hantera en grävmaskin är svårt om du inte har gjort det förut. Det är inte särskilt enkelt att hantera en grävmaskin, särskilt om du inte har gjort det förut. Läs mer här.

7 Jan 2019