Så går det till att renovera fönster

Funderar du på att renovera dina fönster? Du vet väl att det är mycket bättre att renovera gamla fönster än att slänga och köpa nya? Den energiåtgång som det tar att tillverka nya fönster är så mycket större, än om du helt enkelt skrapar av färgen, ersätter med nytt och återanvänder. Så är det. Vi behvöer alla hjälpas åt att inte belasta jordens resurser. Vi bör alla tänka om och bestämma oss för att i stället återanvända. 

Så går det till när man renoverar fönster

Om du anlitar en hantverksfirma i Stockholm för dina fönster i Stockholm, eller någon annanstans, vill de antagligen se dina fönster innan de ger en offert. De vill säkerligen ta reda på hur stora fönster är, hur många de är och om de kräver någon extra behandling. Efter att de fått en uppfattning om omfattningen, kan de sedan ge ett pris på sitt arbete. De börjar med att ta ett fönster i taget, kontrollerar varje fönster för sig för att se vilka delar som behöver repareras om de behöver lägga i nytt material och ersätta skadat eller ruttna delar på fönstret. Sedan när de har gjort det, skrapar de av fönstren den gamla färgen. De impregnerar och måla om fönster i den färg som du som kund önskar.

Renoverade fönster bevarar husets karaktär

Särskilt om man bor i ett gammalt hus, vill man säkerligen bevara det unika med huset. En del riktigt gamla hus kan dessuomt vara K-märkta, vilket innebär att man som husägare inte har något val; man måste återställda huset när man renoverar det så att det är i sitt forna skick. Det innebär att man inte får göra om fönster, eller köpa nya i en annan storlek. Fönster måste i så fall se ut som de alltid har gjort och målas i den färg som de alltid har haft.

Byggnadsvård viktig kunskap

Då är kunskap om byggnadsvård mycket viktig kunskap hos den hantverkare som utför själva fönsterrenoveringen. Det gäller att återföra och bevara det ursprungliga utseendet, kanske använda samma slags material som man använde då huset uppfördes. Att använda samma material garanterar att man får samma utseende på fönster så att de ser ut precis som de gjorde när de var nya en gång i tiden.

Anlita hantverkare som vet vad de gör

Här i sammanhanget kan vi rekommendera att anlita hantverkare som kan detta med byggnadsvård och som är geniunt intresserade av att bevara och återanvända fönster. Läs mer om hantverkarna som utför fönsterrenovering i Stockholm på: fönsterrenoveringstockholm.nu.

27 Aug 2018