Så bygger du en stödjande mur

Bor du på en tomt som har olika nivåskillnader? Det är ju inte alla tomter som är helt plana. Dessutom kan tomter med olika nivåskillnader skapa en trevlig struktur åt huset och tomten. Ibland kan man vilja ta tillvara de olika nivåskillnaderna och skapa till exempel en infart till sitt garage, eller blomsterbäddar. Ibland vill man bygga en uteplats och vill då ha plana ytor för uteplatsen. Då kan man behöva bygga en stödjande mur kring den plana ytan. Hur gör man det då? Här följer en enkel beskrivning på hur du kan göra det själv.

God planering behövs

Det första du givetvis måste göra är att planera var du vill ha den plana ytan. När det är gjort, börjar du med att gräva ut den plats där du tänker dig stödmuren, samt den plats som du vill göra helt plan. Hur stor del ska du gräva ut? En god regel, är att gräva lika mycket som du har tänkt dig att muren ska bli hög. Alltså, ska muren bli två meter, bör du gräva två meter bakom muren. En annan sk är också att cirka 10 procent av muren ska ligga under markytan. Du behöver också en ränna kring muren, som är cirka 30 centimeter djup och 50 centimeter bred.

Lägga fiberduk

När du kommit så långt att du har grävt ut, både den yta som du vill ha plan, plus plats för muren, bör du täcka ytan med en fiberduk, som du kan köpa på vilken bygghandel som helst. Berätta vad du ska ha den till, så hjälper personalen dig att få tag i rätt slags fiberduk. Köpt en tillräckligt stor duk som går utanför ytan som du har grävt.

Dags får bergkross

När du lagt fiberduken fyller du platsen med bergkross. Med hjälp av en markvibrator packar du materialet så att den fördelar sig och blir stadig. Efter det bör du jämna till ytan med en fraktion innan du kommer till nästa steg.

Lägg stenmjöl och packa ytan

Sedan lägger du på ett lager med stenmjöl ovanpå bergkrossen. Packa med markvibratorn och jämna till platsen. Här kan du behöva använda dig av ett vattenpass för att se att den ligger helt horisontellt.

Börja bygga muren

När det är gjort placerar du de första raden med stenar där du vill ha muren. Du placerar dem alltså i den ränna som du har grävt för muren. Du lägger bergkross i rännan, sedan fyller du på med makadam bakom stenen som ska bli 15 procent bred av murens höjd, men minst 15 centimeter bred, oavsett murens höjd. Glöm inte att fylla i med bergkross i hålen om du har en stödmur med hålrum.

Sedan placerar du andra raden med stenar i ett förband och utefter murens konstruktion. Fäst med lim, andra med låspluggar, klack eller glasfiberstavar. Vill du kan du även använda ett geonät som ger extra stabilitet.

Så avslutar du muren

Sedan fortsätter du bygga med fler rader som bildar själva muren, fyll på med makadam och stenmjöl och packa med en markvibrator. Försiktigt så inte murstenarna flyttar på sig. Du bör också ha minst 60 centimeter från muren när du packar med vibratorn. Ska muren ha en vinkel, behöver du kanske kapa en del av stenarna med en vinkelslip. Placera den mindre fina stenen inåt och sedan fäster du stenarna i vinkel med lim.

Fortsätt placera murstenarna på varandra. När muren har fått den höjd som du önskar, avslutar du muren med en toppsten. Området bakom muren fyller du på med jord. Du kan även lägga en fiberduk som skyddar baksidan av murens baksida mot jorden som du packar marken med. Sedan är du färdig. Efter det kan du så det du vill ha bakom muren. Ligger den mot söderläge, kan man med fördel plantera vackra rosor som får klättra längs muren, eller murgröna. Plantera inte humle, den växer med aggressiva rötter och kan sprida sig i gräsmattor och annan växtlighet. En humle passar bra i en kruka, eller på en balkong, där den kan växa i begränsad omfattning.

Du behöver bygglov för en mur

Minns också att även murar omfattas av bygglov, eftersom du relativt förändrar tomten du bor på. Är du osäker kan du rådfråga ett företag i Botkyrka som arbetar med bygglov och kan hjälpa dig med bygglov och som vet vad som gäller när det kommer till att förändra din tomt. Läs mer här om bygglov i Botkyrka.

16 Mar 2018