Så är det att bygga hus i Stockholm

Det är ingen dum idé att bygga ditt eget hus i Stockholm. Tänk att du bygger ditt eget hus och att det kanske kommer att stå i 200 år. Det kommer att flytta in nya människor i det när du är borta, och människor kommer att renovera, bygga om eller till, och det kommer att förändras. Men bygger du ett helt nytt hus, startar du en ny historia med att du bygger ett nytt hus. Husgrunden kommer att intressera människor om flera tusen år. Då kommer den att finnas kvar och tillhöra "formlämningar" för de generationer som senare ska gräva fram just din husgrund. Det hela är ganska svindlande, eller hur?

Hur ska du bygga ditt nya hus?

Ska du bygga ett helt nytt hus har du redan här flera valmöjligheter. Antingen bygger du ett modulhus, ungefär som när man bygger hus med lego, alla delarna i huset är redan klart och det är bara att bygga ihop de olika delarna. Eller så bygger du ditt hus från grunden och låter ett byggföretag bygga det, antingen som en totalentreprenad. Då tar de ansvar för att huset blir byggt och du får en enda kontakt som håller kontakten med dig och som informerar dig om vad som händer. Eller så är det du som är själva "motorn" i bygget och håller kontakt med flera olika byggföretag. Du bestämmer när de olika hantverkarna kommer för att bygga sin del. Det är du som bestämmer när de olika delarna i huset ska vara klara.

Modulhus går mycket snabbt att bygga

Om du bestämmer dig för ett modulhus får du ett hus som det går mycket snabbt att bygga. Bor man i Stockholm, är man kanske van vid att det mesta går i snabba ryck. Långsamhet är ingen dygd i huvudstaden, snarare tvärtom. Väljer du att bygga en enpansvilla, går det snabbare än två och treplansvillor, vilket ju inte är så konstigt, då de är mycket större villor. Det finns ju flera olika för- och nackdelar med en, eller flerplansvillor.

Vill du bygga hus i lösvirke eller ett stockhus?

Det finns några olika fördelar att bygga med lösvirke eller att bygga ett stockhus. Ett stockhus är ett mycket stabilt hus och isolerar mot kyla och vintern. Ett lösvirkeshus är billigare och du väljer själv hur du vill isolera huset. Vill du bygga ut huset är det lättare att göra det med ett lösvirkeshus.

29 Sep 2018