Så är det att arbeta som städare

Känner man att man är skoltrött och inte har lust att plugga mer än nödvändigt kan man ta ett break och jobba. Det finns inte så många arbeten som inte kräver minst gymnasieutbildning, förutom om man är beredd att arbeta med något praktiskt som städare, till exempel. Med tanke på att det inte krävs någon särskild utbildning för att arbeta med städjobb, är det relativt bra betalt. De flesta som arbetar med något städjobb har mellan 18.000 och 22.000 kronor i månaden innan skatt. Det är inte något fysiskt tungt arbete, utan man håller igång hela dagen. Gillar man att arbeta med stora ytor, och inte vill arbeta med hemstädning kan man välja att städa på ett företag som till exempel har lagerlokaler, bibliotek, affärer, restauranger eller med kontorsstädning som sina arbetsplatser.

Städa inomhus

Väljer man ett städjobb som ska utföras inomhus, kan man till exempel köra en sopmaskin. Då går den på egen motor och man håller i den och styr den medan den suger i sig damm och skräp. Arbetar man till exempel i ena affär, kan man behöva städa gångar mellan frysdiskar och hyllar med matvaror. Man kan komma att behöva torka av diskar och rengöra glas, till exempel vid en charkdisk. Man kan behövs rengöra personalens utrymmen, och städa toaletter. Man kanske ska rengöra kassorna och tvätta fönster regelbundet. Städar du på hotell, kan du komma att behöva bädda sängar, rengöra toaletter, rengöra hotellrummen, lägga in nya handdukar och fylla på toalettartiklar. Du kanske rengöra hotellköken och matsalarna. Då torkar du rent alla bord och stolar. Dammsuger matsalsgolvet och tar med mopp på golvet. Du kanske kör med en sopmaskin i de lågna korridorerna som hotellen brukar ha. Då kanske du manövrerar en mindre sopmaskin som du kan styra manuellt.

Städa utomhus

Många städare arbetar även utomhus. Du har sett dem säkert hundra gånger; de går klädda i trafikvästar och kör sopmaskiner. Då sopar de upp löv och skräp längs gatorna. De ser till att vägbanorna sandas på vintern för att fotgängare inte ska halka omkull och bryta armar och ben. De håller sedan samma gångvägar rena från sand, och ser till att allt det som de har sandat innan kommer bort. Sedan kan man plocka bort skräp som folk slänger till höger och vänster. Man får vara mycket utomhus och göra många praktiska arbeten. På somrarna får man köra klippmaskin som klipper ner gräset och  se till att alla gröna ytor inte växer igen av maskrosor och gräs. Det är ett arbete då du får vistas mycekt utomhus och göra lite allt möjligt. Du kan lyssna på din favoritmusik medan du kör sopmaskinerna, eller gräsklippmaskinerna. Du ser resultat av ditt arbete på en gång och kan känna dig nöjd med ditt arbete när du går hem för dagen. 

24 Apr 2018