Rullställning – för säkert arbete

Om du behöver upp på väggarna runt ditt hus, ska du arbeta med förstånd. Istället för att balansera på en stege, ska du köpa eller hyra en rullställning.

Ditt gamla trähus har sett sina bästa dagar. Åtminstone husets fasad och hängrännor. Fönstren borde också målas och spacklas. Inget jobb som går att göra i en handvändning. Du har alltså beslutat dig för att tillägna ditt hus uppmärksamhet under din kommande semester. Två yngre familjemedlemmar har lovat ställa upp och hjälpa till med arbetet under sitt sommarlov.

Det är länge sedan du gjorde något åt huset. Du har vare sig moderna målarredskap eller stegar som duger. Förresten är det ingen bra idé att klättra upp och ner på en stege med målarburk och pensel i händerna. En balansakt som kan ge ödesdigra konsekvenser.

Rullställning går att hyra

Du har sett att några av dina grannar renoverat och målat om sina trähus. De har inte använt stege utan någon form av arbetsställning. Du pratar med en av dem. De blir imponerade när du nämner att familjen ska göra jobbet under semester och sommarlov. “Men se till att ni står på ett stadigt underlag när ni ska skrapa bort färg och slipa”, säger de.

En rullställning tillverkas i aluminiumprofiler och har hjul. Ställningen har en arbetsplattform där målarburkar och verktyg kan placeras. Den som jobbar står stadigt på plattformen och har två fria händer. När en sektion på huset är klar är det enkelt att flytta ställningen några meter i sidled.

8 Apr 2023