Renovera ditt badrum med rot-avdraget

Att vi svenskar renoverar i våra hem mer frekvent än vad som skedde för bara några år sedan går att härleda till den frikostiga skattereduktion som infördes för några år sedan. Tack vare rot-avdraget så känner fler och fler privatpersoner att de har råd att renovera och om vi ser från statens synvinkel gällande rot-avdraget så handlade det om att förhindra antalet svartjobb som under en längre tid kommit att drabba bygg- och hantverksbranschen.

Detta är också något som skett – tack vare Rot-avdraget så har man de facto sett en stor minskning av dessa svarta jobb och man detta då företag inte längre finner det lönsamt att jobba på det sättet då privatpersoner ser en större fördel i att använda sig av denna skattereduktion då de behöver professionell hjälp.

Kortfattat då gällande hur rot-avdraget fungerar: varje svensk – förutsatt att man är berättigad att använda avdraget; något som enklast kollas på Skatteverkets hemsida – kan anlita en hantverkare för exempelvis en badrumsrenovering och därefter dra av upp till halva arbetskostnaden på sin deklaration och sedan få tillbaka beloppet på skatten. Maximalt dock 50.000 kronor per år och per person; något som dock är en väldigt hög summa och som gott och väl täcker upp kostnaden för de flesta projekt som utförs av i vanliga personers hem.

Om vi exempelvis här tar en vanlig badrumsrenovering i Stockholm och förklarar lite kort om hur rot-avdraget påverkar kostnaden för en sådan så kan man se att materialkostnaden blir densamma som tidigare; men att arbetskostnaden för exempelvis en plattsättare och en rörmokare (för dragningen av vatten, ett måste...) i slutändan blir dubbelt så billig.

Detta innebär således att man numera kan skaffa sig ett betydligt finare badrum till ett billigare pris än vad som var möjligt förut och då det handlar om just plattsättare så blir detta än mer intressant. Just denna detalj är nämligen – inte bara i Stockholm utan över hela Sverige – något som väldigt många privatpersoner på egen hand försökt sig på; med ett väldigt varierande resultat.

Vi ska här också nämna den uppenbara faran med att man kaklar och sätter klinkers på egen hand och utan att ta professionell hjälp; nämligen en stor risk för vattenskador. Detta blir också väldigt påtagligt i Stockholm där man – på ett annat sätt – bor i lägenheter i en större omfattning och att man därför också riskerar sina grannars leverne och väl. Att sätta sina egna klinkers eller sitt eget kakel är således en känslig detalj som man bäst lämnar över till professionella yrkesmän och detta är också något som – tack vare rot-avdraget – också sker i en allt större utsträckning.

Varför nämner vi dock Stockholm gällande rot-avdraget och exempelvis en plattsättare?

Jo, här handlar det om att det är där man renoverar allra mest och detta i syfte att tjäna pengar den dagen man beslutar sig för att sälja sin bostad.

Tjäna pengar genom att anlita en plattsättare

Om vi tar detta från början och hur det kommer sig att privatpersoner i Stockholm renoverar i ett rent spekulativt syfte så ser vi här till hur bostadssituation där ser ut. Stockholm har – och har under en längre tid haft – en extrem utveckling rörande bostadspriser där man ständigt når nya toppnivåer. Detta är heller inte något som ser ut att ändras inom den närmaste framtiden; enkelt förklarat av det faktum att Stockholm inte bygger tillräckligt med bostäder till det stora antalet människor som bor- och flyttar till staden. Att i dagsläget äga en bostadsrätt i Stockholm är således en vinst i sig den dagen man beslutar sig för att sälja – en vinst som dock kan bli ännu högre och det är här en badrumsrenovering kommer in i bilden. Just badrummet är nämligen det rum som spekulanter i första hand lägger sitt fokus på och som således också är det som kan avgöra om en affär blir av eller inte och det är här vi återvänder till en plattsättare.

Genom att anlita en sådan – billigt, tack vare rot-avdraget – så kan man istället lägga sina pengar på lite lyxigare material. Man kan exempelvis låta denna sätta upp kakel från Marocko – något som förr endast var exkluderat till de med stor plånbok – och ändå betala mindre än vad man tvingats till förr om åren. En kontakt och ett anlitade av en plattsättare i Stockholm är alltså i många fall en garanti för att få ett lyxigare badrum som sedan generar mer pengar den dagen man ska sälja. Med detta sagt så kommer vi dock in på problemet som kommit i och med rot-avdraget och särskilt i Stockholm: fuskjobb.

Var uppmärksam på din hantverkare

Att svartjobben minskat radikalt inom bygg- och hantverksbranschen är en positiv aspekt som rot-avdraget fört med sig – den negativa är dock att antalet fuskjobb ökat rejält under tiden som skattereduktionen funnits. Det hela här handlar om att behovet och efterfrågan för renoveringar ökat bland privatpersoner och att många oseriösa företag vill ta ett bett av denna lukrativa kaka – oavsett om de har behörighet, certifikat eller utbildning för det.

Ett företag inom exempelvis då plattsättning kan i själva verket vara ytterst begränsande och egentligen inte kunna någonting – trots att man erbjuder sina tjänster inom området. Som vi sa ovan – gäller det plattsättning så kan detta medföra katastrofala följder och innebära skyhöga kostnader för vattenskador; något som tyvärr visat sig vara relativt vanligt i Stockholm. Att renoveringar sker i spekulativt syfte just där gör att många privatpersoner aktivt söker efter det billigaste företaget och det är där problemet ligger; man söker efter ett bättre pris – till varje pris! – och glömmer helt bort konsekvenserna som medföljer ett fuskjobb.

Generellt sätt så måste man som kund och som privatperson i Stockholm bli bättre att göra sin research, kolla referenser och kräva garantier på de jobb man vill ha hjälp med. Att man kan få tag på en billig plattsättare, rörmokare och elektriker i Stockholm innebär definitivt – och tyvärr – inte alltid att resultatet blir bra och att arbetet blir korrekt utfört. Billigast är definitivt inte bäst då det gäller renoveringar och andra projekt där man anlitar professionell hjälp i form av hantverkare.

Var noggrann innan du skriver på ett kontrakt och betala gärna lite mer för ett företag med gott rykte och fina referenser – du kommer ändå att göra en god vinst den dag du ska sälja din bostad i Stockholm.

19 Jan 2023