Rätt lutning på hängrännor i Stockholm

Att sätta upp hängrännor på fastigheter i Stockholm kanske inte verkar vara så svårt men det krävs kunnande för att se till att lutningen blir helt rätt.

För att få rätt takavvattning krävs det att regn- och smältvatten rinner ner från taket och hamnar direkt i hängrännan. Dåligt fungerande hängrännor och stuprör gör att vattnet från taket rinner ner på huset och på det sättet kan skada såväl fasad, fönster, dörrar som husgrund.

För bästa avvattning ska hängrännorna vara placerade så att taket sticker ut ungefär 3 cm över rännan. Rännan fästs med rännkrokar som bör placeras på ungefär 60 cm avstånd från varandra. Det är också viktigt att hängrännan har rätt lutning så att vattnet enkelt kan rinna mot närmaste stuprör. Lutningen bör vara 3-5 cm och avståndet mellan stuprören cirka 20 m.

Hängrännor behöver översyn och underhåll för bästa resultat

Även om man fått rätt lutning på sina hängrännor så kan det uppstå problem. Höstlöv, tung is och nedblåsta grenar kan lägga sig i rännan och hindra vattnet från att rinna fritt. Eftersom rännorna sitter högt upp kan det vara svårt att upptäcka problemet. Därför är det bra att anlita en plåtslagare för att se över dem.

Arbete på hög höjd kräver utbildning och utrustning. När du anlitar en utbildad plåtslagare för service av hängrännor i Stockholm kan du känna dig trygg. De hantverkare som kommer till din hjälp har rätt utrustning för att se över, underhålla och eventuellt reparera takavvattningen på ditt hus.

22 Aug 2023