OVK-besiktning i Stockholm krävs enligt lagen

Vissa krav på oss är faktiskt av godo. Vid en lagstadgad OVK-besiktning i Stockholm kollar man upp att din ventilationsanläggning är ren och fullt fungerande.

Obligatorisk ventilationskontroll, allmänt kallad OVK, är något som alla husägare måste bekanta sig med. Anlita en ventilationsfirma som kommer till dig och kollar upp alla ingående delar av din ventilationsanläggning. Dels måste allt fungera utan fel, och dels måste det vara rent i rören, så att alla boende har hälsosam inomhusluft.

Det är certifierade inspektörer som utför själva kontrollen, och de skriver protokoll efter slutförd OVK-besiktning i Stockholm. Då kan du som husägare visa papper på att du har gjort vad lagen kräver och att du har tagit ansvar för den viktiga biten med ventilation. Det är lika viktigt i ett hus som att avloppet fungerar.

OVK-besiktning ger klara besked

Fel och brister i en ventilationsanläggning kan komma smygande. Till skillnad från ett avloppsstopp, som märks direkt, kommer ventilationsproblem ofta smygande. Det samlas smuts i rör och fläktfilter, och mikrober kan växa till sig i lugn och ro. Det är sällan vi kollar upp rören invändigt, men det kan strömma ut en hel del ohälsosamma ämnen i inomhusluften.

När du övertar ett hus bör du fråga ägaren efter protokoll på senaste OVK. Om det har gått lång tid sedan kontrollen gjordes bör du ringa en ventilationsfirma och be dem göra en ny besiktning. Den luft vi andas är viktig att hålla koll på. Rören måste rensas och filter och trasiga delar ska bytas ut.

12 Aug 2022