När det är dags att byta fönster

Med jämna mellanrum behöver man renovera sina fönster. Fönster liksom husfasaden får stå ut md både väder och vind. Allt som slår emot huset, tar fönster och husfasaden emot; stormar, väta, köld och hetta, plus alla avgaser, om man bor i storstäderna Göteborg, Malmö eller Stockholm. Då bör man byta fönster åtminstone efter 20 år. Vilka slags fönster som man önskar beror på var i huset som de sitter. Och hur huset utsätts för väder och vind. Ett hus nära havet, men mycket rå och fuktig luft kan behöva väl isolerade fönster och hus som står mycket i solen kanske behöver solskyddande fönster.

Fönster för alla slags behov

Det finns så många olika slags fönster, beroende på vilka behov som man har.

1. Vill man ha väl isolerade fönster, bör man till exempel välja Energifönster som är mer och bättre isolerade än andra.

2. Vill man ha solskyddande fönster kan man välja glas som har skydd mot UV-strålar.

3. Vill man inte tvätta fönster så ofta kan man välja självtvättande fönster. De har då en yta där smutsen inte fastnar lika lätt, och skulle det komma smuts på dem, regnar det bort.

4. Är du trött på att renovera fönster, kan du välja sådana som du inte behöver renovera. Då har de en aluminiumdel mot ytan på fasaden och en träkarm inåt huset. På så sätt behöver du inte renovera dem.

Detta kan du välja, plus att du kan välja olika utseende på fönster; stora panorama fönster, eller mindre fönster med spröjs. Du kanske vill ha breda och låga fönster, eller runda fönster?

Skaffar du särskilda fönster kan du få dem monterade av leverantören. Du måste helt enkelt välaj rätt slags leverantör av fönster. Dessutom kan du få service på fönster. Om du googlar "fönster Stocksholm" så får du flera förslag av Google om företag som erbjuder fönster och som finns i Stockholm. Är det inte i Stockholm som du behöver fönster, kan du skriva in den ort där du bor, efter "fönster". Då får du exempel på leverantörer av fönster på din ort.

Så går ett byte av fönster till

Först bör du ta kontakt med en leverantör av fönster. Be om offert. Om ni kommer överens, kommer de hem till dig och ser vilket slags hus du har och hör sig för vad det är för slags fönster som du behöver. Sedan leverar och monterar de dem åt dig. Enklare och mer bekvämt än så kan det knappast bli.

14 Feb 2019