Mura rökgång för en eldstad

Om man har ett äldre hus där det har funnits en eldstad som man gärna skulle vilja blåsa lite liv i, kan vara ganska så komplicerat. Förr i tiden kunde man släppa ner blöt sand i skorstenen genom att ta en säck med sand som läckte ut sanden medan man drog upp den genom skorstenen. Det som är att man egentligen skulle vilja komma åt insidan på skorstenen och lägga på ett nytt lager med fuktig lera. Det man använder idag är lera, kalk eller vanlig murstensfog för att få till en ny yta. Då använder man en uppblåsbar bälg.

Det händer i en gammal skorsten

Det som händer inne i skorstenen är att fogen, som finns mellan teglet bränns upp, vilket gör skorstenen nästan obrukbar. En renovering av en skorsten kan kosta mellan 30.000-60.000 kronor, före avdragen för Rot som man brukar kunna få från Skatteverket. Vilka renoveringar som krävs vet en murare. Sedan kan det finnas andra skador eller slitage på storstenarna än att fogen har brunnit upp. Då kan det krävas att man fyller på med tegel, eller till och med mura om skorstenen.

Eller så behöver man lägga in en nyare skorsten. Man lägger in ett nytt rör i den gamla skorestenen. Det är ett mycket enkelt ingrepp och inte alls särskilt svårt, vilket kan göra att priset för åtgärden inte behöver vara så stor. Vet man att man har en äldre skorsten, mur för sin eldstad kan det vara bra att se över den med jämna mellanrum. Anmälan för ny skorsten måste göras till kommun. Det är viktigt att komma ihåg att anmäla till kommunen om man murar en skorsten i sitt hus, eller gör andra förändringar. Det är kommunens ansvar att sota alla skorstenar. Och är det inte det, bör information stå på kommunens hemsida men det är alltid bra för fastighetsägare att kontrollera hur det förhåller sig.

Detta krävs vid köp av ny braskamin

Skaffar du dig en ny braskamin är det viktigt att ta reda på vad som krävs av din skorsten. Många säger att det blir en sämre eldning att endast lägga in ett nytt rör i din gamla skorsten, så det gäller att ta kontakt med en murare innan man bestämmer sig för vad man ska göra. Det allra bästa är, ifall du funderar på att skaffa en ny braskamin till din gamla skorsten, att be leverantören komma ut och titta på din skorsten och utifrån det kan leverantören råda dig till hur du bör göra med den gamla muren och installeringen av braskaminen. Lycka till!

28 Jun 2019