Kan sten verkligen passa i trädgårdar?

Har du någon gång sett en stenträdgård? Om du någon gång har besökt Japan, så kanske du har sett en och annan stenträdgård där. Japaner gillar verkligen stenar. Är man inte van vid att titta på en trädgård som bara innehåller stenar, kanske man tycker att det är en konstig sak att bara ha stenar i sin trädgård, men tänk dig att du kan blanda stenar med växtlighet och ha lagom många stenar på olika sätt. Ta och googla Ryoan-ji, Kyoto, Japan och klicka på bilder så får du fram flera fina bilder på hur man har arrangerat stenar på ett sätt som är unikt för Japan där de i den trädgården enbart vill ha stenar i trädgården. Nu menar vi inte att man bara ska placera stenar i sin trädgård, men man kan bli inspirerad och plocka in en och annan sten.

Var beredd att rensa i stenträdgården

Skulle man vilja göra om hela sin trädgård till en stenträdgård, bör man vara beredd att rensa trädgården. Det är inte lättare att ha en stenträdgård än en vanlig trädgård. Det är lätt att tänka att man skulle vilja slippa klippa gräsmattan och i stället anlägga en stenträdgård, därför enbart ha stenar. Men det innebär inte mindre arbete att anlägga en stenträdgård, nästan tvärtom. Det blir till att dra upp ogräs i stenträdgården i stället. Och det går snabbt om ogräset får fäste i trädgården. Ogräs har den egenskapen att den är starkare än annan växtlighet och det gör att ska man ha en stenträdgård, bör man vara beredd att dra upp det starka ogräset. Om man vill ha inspiration på hur man kan göra med sin egen trädgård och kanske blanda in stenar i sin trädgård och få en blandad trädgård med både växtligheter och stenar för utseendets skull.

Stensättning ett sätt att göra tomten plan

Är det så att man har behov av att göra tomten mer plan, kan man använda sig av stensättning som ett sätt att göra tomten mer plan. Har du till exempel en trädgård som sluttar neråt, eller uppåt (beroende på hur man ser på trädgården) så kan man med hjälp av stensättning göra terasser eller göra den mer plan på olika sätt. Man kan även lägga stenarna i ett flytande underlag så att det ser ut som en böljande trädgård av stenar. Om du inte kan sätta stenarna själv i din trädgård utan behöver en hantverkare för det, kan du alltid hitta någon genom att googla "stensättare" följt av den ort där du bor, så får du flera olika sådana förslag av Google.

1 May 2019