Jobba som stensättare i Stockholm

För den som gillar att arstensättningbeta fysiskt och ofta i utomhusmiljö finns många möjligheter att jobba som stensättare i Stockholm. I staden utförs ständigt anläggningsprojekt i både offentliga och privata miljöer, så som att lägga kantsten på parkeringar och att utföra uppdrag hemma hos privatpersoner. Det finns goda utbildningsmöjligheter och även goda chanser till jobb.

Utbildning

Verkar yrket som stensättare intressant finns det flera utbildningsmöjligheter i Stockholm. Är man fortfarande ung och letar gymnasium kan man välja att gå ett bygg- och anläggningsprogram, där vissa skolor erbjuder inriktning mot mark- och anläggning. Efter avslutat utbildning kan man jobba som stensättare hos olika typer av företag.

Har man passerat gymnasieåldern finns möjlighet att utbilda sig via Komvux eller som lärling hos ett företag. Det är då lättast att kontakta arbetsförmedlingen för att se vilka möjligheter som finns, men man kan även själv kontakta intressanta företag och visa sitt intresse. Finns behov av en lärling kan ni tillsammans lägga upp en plan för utbildningsperioden, som då sker på ett mer praktiskt än teoretiskt vis.

Personliga egenskaper

Gillar du att vara kreativ, är fysiskt stark, kan hantera tunga lyft och tycker om att arbeta utomhus kan detta vara ett yrke för dig. Man jobbar i många olika miljöer och alla uppdrag skiljer sig så man bör trivas med variationen av både arbete och arbetsplatser. Den ena dagen jobbar man i stadsmiljö och den andra kanske i en privat trädgård. Man jobbar ofta i team så det är viktigt att man har förmåga att samarbeta med andra. Det gäller också att vara lyhörd för att kunna bemöta kundens önskemål och utföra jobbet efter dessa.

Stensättning kan vara ett riktigt hantverk då många efterfrågar fina mönster och eftersom man ofta stensätter stora ytor med många små stenar får man verkligen göra uttryck för sin konstnärliga ådra. Det brukar vara en stor fördel om man har B-körkort så man kan ta sig runt bland de många olika arbetsplatserna.

Hitta jobb

Det finns en mängd stora företag och mindre privata stensättare i Stockholm och det brukar i regel inte vara några problem att hitta ett arbete. Har man nyligen avslutat en utbildning är chansen stor att man får jobba kvar där man tidigare haft en praktikplats men om det inte är en möjlighet får man helt enkelt söka hos andra företag som känns intressanta.

Har man en utbildning inom anläggning kan man med fördel söka jobb hos företag som jobbar delvis med stensättning och delvis med andra markarbeten om man vill ha ännu mer variation på sina arbetsdagar. Att jobba enbart med stensättning är ett tungt arbete och vissa kan uppleva det som monotont, trots att jobben och platserna är olika.

Gatsten har använts i olika miljöer i hundratals år och är fortfarande ett populärt material. Det tillkommer på nya platser och behöver bytas ut och fräschas upp där det funnits länge. Jobb finns det oftast gott om och har man dom rätta egenskaperna kan man bli en duktig och framgångsrik stensättare.

Stensättarestockholm.nu har stora kompetensrer på området.

 

 

 

 

 

 

12 May 2019