Inga nallar utan stålhallar

Utan Sveriges stålhallar hade du kanske inte suttit med din smartphone i handen just nu. Leveranser behöver kunna förvaras, och det sker i jätterum av stål.

Utan stålhallar hade vi kanske inte varit så tillgängliga som vi är idag. Det är svårt att tänka oss att vi i dag skulle leva i ett informationssamhälle utan stålhallar. Att vi människor blivit så smarta i vårt industrisamhälle är tack vare informationsrevolutionen. Men vi ska inte glömma vikten av att vi kan förvara alla stora produktioner på ett säkert sätt.

Hallar av stål, med sina enkla monteringsprocesser, både förkortar produktionstiden och är priseffektiva. Trots att ståltillverkning är energikrävande, är byggandet av en stålhall så resurssnålt att både samhället och miljön tjänar på det. Och det faktum att enkelheten och snabbheten i ombyggnationen av dessa stålkonstruktioner är stor gör dem mycket attraktiva.

Stålhallar som förvånar

Vi har sett de gigantiska stålhallarna längs med motorvägen eller i hamnen så många gånger att vi tar dem för givet. Vi har glömt deras mödosamma historia, deras fantastiska utveckling. Som ståtliga fåglar ligger de lugna och stabila, ruvar på sina ägg och beskyddar det vi har som allra kärast: våra telefoner, våra datorer, våra tv-apparater, våra bilar, våra sängar.

Så nästa gång du åker förbi några stålhallar, ta dig en extra minut och uppskatta vår industriella ryggrad. Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan använda en stålhall till. Sporthallar, maskinhallar, bilhallar, lager- och kontorsbyggnader är bara några få att nämna.

17 Aug 2022