Handla arbetskläder online – eller inte?

En E-handel som ökar år från år speglar önskemålet hos konsumenterna att kunna beställa online och därmed slippa gå till butiken för att handla. Fördelarna är många med att handla online med ett bredare utbud, pressade priser och leverans till dörren. Men de fysiska butikerna har fortfarande riktigt stora fördelar. Det går att se på arbetskläder som ett exempel. 

En hantverkare i Stockholm köper årligen in byxor, jackor osv. Det planeras i god tid och kan därmed köpas online. Inte minst om man vet storlek och antal. Ska exempelvis en arbetsbyxa från Blåkläder köpas in kan man snabbt jämföra priser hos ett par återförsäljare, beställa och ha produkterna hemma inom några dagar. Här har alltså E-handeln en stor fördel mot de fysiska butikerna gällande prisjämförelse och beställning. 

Hur löser man kläder till ny personal?

Men vad gör de när en ny personal blir anställd och ska ha arbetskläder? Ett alternativ är att ha hemma ett par byxor av varje storlek så att de anställda kan prova ut vad som passar innan man beställer via E-handeln. Men det är knappast en långsiktig lösning. Överlag är det viktigt att arbetskläderna sitter riktigt bra och att då prova sig fram är viktigt. För att hitta kläderna som passar bäst är ett besök i en fysisk butik att föredra. Detta nästan oavsett vilket märke eller vilka arbetskläder som önskas. 

Är det just hantverkare i Stockholm har de en mängd olika återförsäljare att välja mellan. Bland dessa finns företag som primärt vänder sig till privatkunder och har arbetskläder till ”hemmafixaren” samt företag som enbart har högsta kvalité och service samt vänder sig mot företag inom vissa specifika branscher. En fördel med den fysiska butiken är helt enkelt att man lättare kan prova ut de plagg som passar bäst. Den andra stora fördelen är servicen och tidsaspekten. 

Så hittar du arbetskläder i Stockholm

Som nämnts fungerar det smidigt att beställa via E-handel om man har tid på sig. Men när arbetskläderna behövs så fort som möjligt är det inte ett alternativ. Att då svänga in till närmaste återförsäljare blir betydligt bättre. Har företaget ett konto hos återförsäljaren kan hantverkarna handla utan att behöva ha med mer än sitt eget ID-kort. Därmed skickas en enda slutfaktura varje månad vilket även skapar en enklare fakturahantering trots många små inköp. 

Det hantverkarna framförallt uppskattar med de fysiska butikerna är även den service man kan få. När man handlar via en E-handel är det nästan alltid upp till kunden att leta upp produkterna och avgöra vad som behöver köpas in. I en fysisk butik kan man istället få service, personlig hjälp och råd. De har spetskompetens inom sitt område och kan därmed rekommendera olika plagg helt beroende på vad hantverkare arbetar med och kräver gällande kvalité och utseende. 

Det bästa är ofta en kombination. I detta fall, när företaget ligger i Stockholm, finns mängder av återförsäljare att välja på i närheten. Dessutom finns mängder av E-butiker som gärna tar emot beställningar. Den ena vägen kanske inte är bättre än den andra – de fyller däremot helt olika funktioner.  

11 May 2018