Göra om uppfarten hemma?

Det finns några olika sätt som man kan arbeta med sin uppfart. Beroende förstås hur man vill ha sin uppfart kan man arbeta med den på olika sätt. Här tar vi upp de mest uppenbara och vanligaste sätten som man kan arbeta med den på. En uppfart är ju till för att man ska kunna ställa bilen på den, antingen till ett garage eller bara på gården där man bor. Här kan man ge uppfarten lite olika utseende. Vi går från det billigaste till det dyraste alternativen.

1. En gräsplätt

Det allra billigaste sättet att ha en uppfart på är att låta gräset växa på den. Det brukar efter hand blir två spår av bilens hjul, och det är inte så dumt. Ibland kan det istället bli riktigt snyggt. För att de två spåren ska vara så snygga som möjligt är det viktigt att man inte vänder på gräsplätten, utan att man antingen backar in, eller kör in och sedan backar ut, så att det inte bildas fler spår än det två som bilen bildar. Efter flera år har spåren permanentats och då spelar det ingen roll hur man kör in eller ut på gräsplätten.

2. Grusplan

Det andra alternativet är att man kör hem grus och har en grusplan som man kör upp på. Det gäller bara att man aldrig kör in med hög fart, eller bromsar in hastigt då man riskerar att få sladd på bilen. Bromsar man in eller gasar på med väldig fart riskerar man dessutom att få en massa stenar som förstör lacken på bilen.

3. Asfalterade uppfart

Vill man helt och hållet undvika stenskador på fönster och lack kan man istället asfaltera den. Genom att asfaltera den, får man en jämn och fin yta. Detta är det absolut bästa sättet att få en prydlig uppfart. Då vet man att man inte behöver riskera skador på fönster eller lacken. Man kan också hålla bilen fri från dammet som uppkommer från en grusplan. Den är heller inte skön att gå på. Då är en asfalterad uppfart så mycket bättre och skönare att gå på.

4. Stensatt uppfart

Vill man inte ha en asfalterad uppfart kan man istället sätta sten på den. Genom att sätta fin marksten på uppfarten kan man variera utseendetp på uppfarten med utseendet på stenarna som man lägger på uppfarten. Här finns det olika alternativ som en stensättare kan använda sig av. Det mesta hänger på tycke och smak med stensättningen.

28 Aug 2019