Gör så här när du ska byta fönster

Är det dags att antingen byta fönster eller renovera dem som du redan har? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Byter du ut dina fönster helt och hållet, får du helt nya fönster som lär hålla i 50-60 år innan du behöver göra något åt dem. Väljer du helt nya fönster kan du dessutom välja fönster med valfria funktioner om du så vill. Väljer du i stället att renovera dem som du redan har, är du med och bidrar till en omställning för en bättre miljö och klimat. Samtidigt krävs det att man antingen anlitar en hantverkare som kan renovera fönster, eller om man gör det själv. Väljer du att köpa nya, får du antagligen hjälp av den som levererar fönster åt dig, med att montera fast dem. 

Ska du ha samma storlek på alla fönster i villan?

Beroende på vilken slags villa som du har, kommer du kanske att behöva olika storlek på dina fönster. Eller så väljer du samma storlek på alla dina fönster. Har du en enplansvilla, kan du ha samma storlek på alla dina fönster, men har du ett tvåvåningshus, ser det lite märkligt att ha samma storlek på första planet som på adnra planet. De fönster som du har på andra våningen brukar ändå vara mindre för att det inte ska se konstigt ut

Vilka slags fönster passar din villa?

Ska du köpa fönster som passar in i villans design, är det bra om du tar reda på så mycket som du bara kan om när villan är byggd, vad som man tyckte var snyggt när villan byggdes och vilka slags fönster som man valde för den tidens byggnader. Beroende på vilken tidsrymd som villan är byggd i, hade man fönster som passade den tidens byggteknik och vad man tyckte var både snyggt och modernt.

Fönster med olika funktion

Vill du kan du även välja fönster som antingen sparar energi, som skyddar mot solen, som behåller svalkan inomhus eller värmen. Du kan byta till fönster som nästan tvättar sig självt. Du kan välja fönster som inte behöver underhållas, som håller i 50-60 år utan renovering och som du inte behöver måla om. Du kan behöva fönster som har spröjs eller stora panorama fönster, som var avnligt i funkishus, byggda under 1950- och 60-talet. De små fönster som hade spröjs, byggde man då tekniken ännu inte hade uppfunnits för att göra de stora panorama fönster som byggdes i funkishusen.

18 Dec 2018