Fälla träd gör schaktningen lättare

Om man har ett stort arbete med en tomt som ska schaktas, bearbetas eller liknande, och vill till exempel bygga en grund för ett hus, är det alltid lättare att schakta tomten om man först tar bort de eventuella träd som finns på tomten. Även om man önskar sig träd på tomten är det bättre för schaktningen att först fälla de träd som finns på tomten och sedan plantera dit nya träd när man har lagt grunden för huset.

Vill man sedan plantera träd i närheten av huset, bör det finnas ett avstånd på minst 5 meter, helst mer än 5 meter från någon del av huset. Så långt bör det vara från husgrunden, då ett träd utvecklar otroligt stora rötter i marken. Är det då torrt i marken, kan trädens rötter söka sig till vatten, som VVS-rör i marken och kan på så sätt skada VVS-rören ordentligt. Det är därför man alltid bör avlägsna alla träd innan man bygger husgrunden, för att kunna placera träden så långt från huset som det bara är möjligt.

En arborist är specialist på trädfällning

Den som är bäst på att fälla träd är en arborist. De är utbildade just med tanke på träd och vet exakt både hur träd ska fällas, beskäras eller planteras. Ska man fälla träd på befintlig tomt och trädet kanske står nära hus, eller elledningar, kan man behöva särskild utrustning som förhindrar trädet från att skada närliggande hus eller saker. Behöver man då en arborist så kan man ju alltid fråga sina grannar, nära släktingar, vänner eller bekanta, om de känner till någon duktig arborist. Annars kan man googla "trädfällning" och sedan skriva in den ort där man bor och behöver trädfällningen, till exempel i Nacka. Då googlar man "trädfällning Nacka" så får man tag i en arborist som arbetar med trädfällning  just i Nacka. Eller så kan man klicka på följande länk för att få tag i en arborist som arbetar med trädfällning i Nacka: https://www.trädfällningnacka.nu. Sedan är det bara att fråga om offert, så att man får ett hum om vad det kan kosta att fälla träd.

Få ved till uppvärmning eller bortforsling

När väl träden är fällda, kan man antingen få ved till den egna brasan eller så kan man få bortforslingen av trädet så att det inte ligger i vägen på marken där man vill bygga. Har man en öppen spis, kanske man vill kunna elda upp trädet i stället.

8 Dec 2019