Få fönster med rejält solskydd

Den varma sommaren som vi hittills har haft har påmint oss om behovet av fönster med bra solskydd. Det är inte bara värmen som vi vill skydda oss mot, det är även solens skadligare UV-strålar som vi bör skydda både oss och våra bostäder från. Varför då, kanske du undrar. Varför ska man skydda sig mot solens UV-strålar? För att rätt förstå vad det är man ska skydda sig från oh varför går vi här igenom vad UV-strålar är och vad de kan göra för slags skada mot oss.

Dessa strålar kommer från solen

Solens UV-strålar kan man dela in i UV-A, UV-B och UV-C strålar. De blir starkare från a till c. På så sätt är UV-C strålar en våglängd som är kortare än 280 nanometer. Om vi inte hänger upp oss på nanometer, som kräver ett eget inlägg, kan man kort säga att UV-C strålarna är de som är farligast. Den är otroligt stark, men når inte ner till jorden å grund av atmosfären och jordens ozonskikt. UV-B har strålar som är 315 nanometer, är rik på energi, vilket gör att vi bränner oss på solens starka strålar när vi solar. Den mesta delen av UV-B strålarna absorberas av atmosfären, liksom UV-C strålarna av ozonskiktet. Därför bör vi vara rädda om det ozonskikt som jorden har, då det skyddar oss människor mot solens skadliga strålar.

Dessa strålar gör oss bruna när vi solar

UV-A strålarna har 400 nanometers våglängd vilket innebär att den innehåller mest energi av alla strålarna. Den har lättast att tränga igenom olika sorts material, vilket gör att den når oss bäst av alla solens strålar. Det är UV-A som gör vår hud brun av solens strålar och innehåller melanin, samtidigt är det solens UV-B strålar som får våra kroppar att producera mer melanin. Vill vi bli bruna behöver vi alltså både solens UV-B och UV-A strålar. Vanligt fönsterglas släpper igenom UV-A strålar, men nästan inget av UV-B strålarna, vilket gör att du inte blir brun om solen strålar genom fönstret. De flesta känner inte till att vissa lampor ger i från sig skadliga UV-C strålar, liksom om man svetsar avges starka UV-strålar som skadar oss människor.

Fönster som ska skydda oss människor mot solens farliga strålar skyddar oss mot både UV-B och UV-C strålar. Behöver du fönster med riktigt solskydd, behöver du fönster med bra skydd mot solens UV-C oh UV-B strålar. Läs mer om fönster och en duktig glasmästar i Stockholm på: glasmästarestockholm.com.

12 Aug 2018