Få fin innergård i Stockholms innerstad

Vad använder ni er innergård i Stockholm till? Ibland kan man se dystra små innergårdar där man har några grästovor som har vuxit sig alldeles vilda, en liten och livsfarlig gunga för något barn och några utemöbler som har sett bättre dagar. Även om innergården inte är mer än kanske 100 kvadratmeter, så går det att göra en hel del med den. En landskapsarkitekt kan hjälpa till så att de boende kan återupptäcka sin innergård och börja använda den och utnyttja de kvadratmeter som ändå finns på den egna innergården. Varför inte börja med att plantera blommor, träd och växtligheter som gör att alla trivs bättre utomhus? Detta är vad man  kan göra med en innergård.

1. Lekpark för barnen

Om det finns många barn som växer upp i innerstaden, kan man vilja bygga sandlåda, placera gungor och lekställningar för barnen på innergården. Har man riktiga portar ut till gatorna kan man låta barnen leka själva på gården och hålla ett litet vakande öga från köksfönstret. Barn är fantasirika och kan tycka att vad som helst är jättespännande, och att placera en lekställning på innergården kan göra att de kan leka utomhus i timmar. Sedan kommer de in och har fått mycekt frisk luft i sina lungor.

2. Utemöbler för umgänge

Vill man använda innergården till matplats med matbord och bänkar, bör man bygga en terass med till exempel stenmaterial. Man behöver en plan yta för att kunna stäla utemöblerna på, för bänk och eventuell grill. Då kan man behöva gatubelysning, plantera träd som ger skugga och blommor för en större trivsel på innergåren i Stockholm.

3. För dem som vill ut på landet

Vill man kan man bygga ett litet hönshus på innergården. I så fall får alla boende tillgång till ägg varje dag. Det gäller bara att man bygger så att hundar, vargar eller rävar kan ta sig in i hönshusen och skada hönorna och eventuella tuppar. Det gäller så att någon tar på sig att rensa i hönsburen, ge dem mat och se till hönorna. Kanske man vill ha fler djur på gården? Några kaniner? En och annan get? Den som vill kan föda upp lite olika djur även i storstaden. Det som gäller är att någon måste ta ansvar för dem. Bor man i en BRF, kan det lätt hamna mellan stolarna så att djuren vanvårdas, men om man är van vid djurhållning och van att ta ansvar är det ingen dålig idé.

Är du intresserad av renovering av innergårdar? Läs då mer här.

16 Jun 2019