En målare får använda sin fantasi för att måla stjärnor över Stockholm

I Stockholm hade målare haft svårt att måla Stjärnenatt idag. Det är knappast någon stadsbo som kan se stjärnor. Kanske gör sig stjärnorna bättre i ditt tak?

Hade en målare i Stockholm kunnat måla van Goghs Stjärnenatt? Frågan är om den hade haft samma virvlande stjärnor och klara måne som originalet eller om det hade varit ett grått dis över den vaga silhuetten av en stad. Nog för att Stockholm är vackert och har duktiga målare men något mer krävs.

Himlen är förstås kvar ovanför Stockholm och man kan ha turen att få se riktiga skådespel som norrsken och kometer. Men frågan är hur många stjärnor en vanlig stockholmare kan se en någorlunda klar natt? Svaret är att det inte hade blivit några nya Stjärnenatt i moderna Stockholm.

Målare kan måla stjärnorna i ditt tak

Det finns en skala för allting som går att mäta och en del saker som inte går att mäta. Därför finns det också en skala som mäter ljusföroreningar: Bortle-skalan. Om man tittar på en karta över ljusföroreningar i världen ser man att centrala Stockholm ligger på 8-9.

Högsta nivån på skalan är 9 så det är förklarligt varför man inte direkt ser Vintergatan från Stureplan. En duktig målare kan förstås använda sin fantasi och sätta stjärnor över staden. Men det kanske är bättre att låta en målare sätta stjärnorna i ditt tak istället. Då kan du ligga på golvet och titta ut i rymden.

>Besök gärna norrortsmaleri.se för att läsa mer om målare.

20 Jun 2023