Är det dags att renovera ditt hus? Behöver du en hantverkare som kommer och tilläggsisolerar huset? Lägger nytt tak? Gör man en extra isolering av huset, installerar bättre ventiler med automatiska ventiler som värmer upp luften innan den sug in utifrån och monterar särskilda Energifönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader med flera 1000-lappar. Du får en bättre inomhusluft, samt att du gör att ditt hus håller för flera år framåt. Du investerar i ditt hus och kan få ett bra mycket bättre pris för ditt hus den dag du vill sälja det.
Det mest klassiska tak du kan lägga är tegelpannor. Det är snyggt och håller tills det går sönder på grund av något som spräcker själva tegelpannan. Dem kan du alltid måla om du redan har tegelpannor på ditt tak. Då håller de för minst ett decennium till. Plåttak är underskattat och håller i minst 40-50 år. Det är också lätt att måla om. Papptak bör bytas ut efter 10-20 år för ett tak som håller stången mot väder och vind. Tänk på att om du har tegelpannor på ditt tak bör du renovera pappen och takstolar som ligger under tegelpannorna. Man kan ta ner tegelpannorna och lägga tillbaka dem. Man måste inte, om man inte vill, lägga helt nytt tak.
De flesta hus i Norden och Sverige är av trä. Då spikar man med träpaneler när man väl har lagt på en fasad av träskivor. Sedan målar man träpanelerna som håller i minst 10 år innan det är dags att måla om dem. Man kan även bygga med tegel på en fasad, lägga puts på en träfasad eller keramikplattor om man så vill. Är det så att man vill isolera huset mer för en bättre isolering kan man tilläggsisolera det och sedan lägga på en snygg puts som man sedan målar i önskad färg. Kom bara ihåg att ansöka om bygglov om man byter fasad och färg på huset.
Såväl betong, som tegel, puts och träpaneler är natuermaterial, vill man isolera huset bättre kan man alltid använda sig av mineralull, träflis och sågspån, liksom glasfiber. Det har fötts en allt större medvetenhet om vilka material vi omgärdar oss med och vilket inverkan de har för vår hälsa. Det sedan vi upptäckte både asbesten och radonets skadeverkningar på vår hälsa.