Dags att planera trädgården?

Ska du till att anlägga din trädgård? Har du planerat hur du vill ha den? Du vet väl att med betong kan du skapa en unik trädgård? Många anlägger bara en altan, några buskar, lite blommor och enar, men man kan göra så mycket mer med en trädgård. Med markstenar kan du bygga bänkar, avsatser, gångvägar. Varför inte göra din egna grill med hjälp av sten? Du kan göra en rökugn i samband med grillen. Då har du två i en. Eller göra ett matbord av marksten. Resten av trädgården kan du sedan så gräs, göra bäddar för potatis, kryddbädd och fruktträd, bärbuskar och annat matnyttigt.

Göra lekplats åt barnen?

Vad vill ni använda trädgården till? Mycket beror om man har barn eller inte. Barnen kanske vill ha en lekplats. Det kan du göra med hjälp av betong. Du kan göra klätterställningar som aktiverar barnens fantasi, en båt i betong, som du kan måla som du önskar, eller en sandlåda. Plantera med bärbuskar runt barnens lekutrymme, så de alltid har chansen att fylla munnen med c-vitaminrika bär. Vi behöver kanske alla få barn att vistas mer utomhus. Det finns för många barn som inte är ute tillräckligt mycket. Dem kan man hjälpa på traven genom att planera sin trädgård för lek och annat roligt.

För den trötte kan man göra bänkar

Vill ni ha bänkar att sitta på? Det kan man bygga med markstenar. Man kan välja att hägna in tomten med marksten, med räfflande mönster eller med släta stenar. I princip kan du bygga vad som helst med hjälp av snygga markstenar. Även inomhus är det snyggt med stenmaterial. Du kan klä hela väggar med någon snygg inredningssten i vackert mönster. Du kan göra en trappa i sten, som inte kräver något underhåll. Och du lär vara ensam om en sådan. Du kan klä golvet i köket i släta stenplattor. Kräver minimalt med underhåll, är slitstarkt och lätt att städa. Du kan bygga ditt eget badkar i sten och handfatet i sten. Allt är möjligt för den som har fantasi att inreda sitt hem med sten.

Plantera bäddar för blommor

Med markstenar kan du göra bäddar för blommor, eller om du hellre vill odla grönsaker. Har du en sluttande tomt kan du göra avsatser, eller hela terasser där du kan odla det du önskar. Varför inte göra en egen kryddträdgård, som doftar gott på somrarna. Istället för att köpa dillen, persiljan och gräslöken kan du odla dem. Vitlök till exempel är bra plantor att odla tillsammans med hallonbuskar. Lycka till! Läs här för mer inspiration.

29 Jan 2018