Dags att måla om huset?

Är det dags att måla om huset? Många smäller på färg på fasaden utan att först gå igenom den grundligt; behöver någon del av fasaden nytt och fräscht byggmaterial? Hur ser grunden ut? Finns det någon fuktskada som behöver åtgärdas? Sådana saker är viktiga att ta upp innan man målar om ett hus. Underlaget är nämligen minst lika viktigt som fägen och ytan. Därför rekommenderar vi att man anlitar snickare, tillika målare när man ska måla om sitt hus. Oberoende vilket slags fasad man har, bör den underhållas med regelbundenhet. Det vet de flesta husägare.

Kom ihåg bygglovet om du ändrar färgen

Den allra nyaste trenden är att måla med olika färger på husväggarna. Med olika färger, kan du få till ljusare partier, till exempel där ni sitter utomhus och vill få in mer ljus, markera fönster för ett tjusigare utseende, leka med ljus och skuggor och markera delar av huset för fina effekter. Det gäller att inte överdriva, utan enbart byta färg på en del av fasaden. Annars kan intrycket bli för plottrigt och som husägare kan man tröttna på att helheten går förlorad om man överdriver med de olika färgerna – man vill ju inte att ens hus ska se ut som ett tivoli.

Så målar du om huset

Förutom den rätta målarfärgen kommer du att behöva en hel del målarverktyg; tvåhandssskrapa, tvåhandstvättborste, vinklad fasadpensel, rollerset och bland annat en lång vinkelpensel. Har du dessutom ett hus som höjer sig mer än två meter ovan mark, bör du absolut bygga en byggnadsställning runt huset, för att kunna komma åt runt fasaden. En byggnadsställning är inte bara för att man ska komma åt de olika delarna av fasaden, utan även för att kunna transportera redskap om målarfärg runt fasaden. En byggnadsställning är en garanti för att de som arbetar med målningen inte ska skada sig.

Börja med att skrapa hela fasaden. När du väl har fått bort färgen ser du klarare vilka delar som behöver nytt material. Har du en rappad fasad, behöver du ju inte skrapa den. Däremot behöver du tvätta den grundligt. Har du en fasad med material som är pigmenterat, bör du pigmentera byggmaterialet i samma nyans, så inte det nya materialet syns. Om du inte har ett pigmenterat byggmaterial, är det bara att lägga på den nya rappningen och sedan måla om hela huset för snyggast resultat.

Anlita målare i Stockholm

Här anser vi ju att husägare mår bäst av att anlita professionella tapetserare och målare. Då vet man att det blir bra. Många har nöjd-kund-garanti och då kan man känna sig trygg med att lämna över arbetet till någon som är erfaren och proffsig. Här är både offerter och referenser viktiga verktyg för att få tag i de bästa målarna. Fortsätt läsa här om målare i Huddinge.

25 Jul 2018