Byt till en miljövänlig värmekälla

Vilken värmekälla har du just nu? Är det den mest ekonomiska, eller önskar du en mer kostnadseffektiv värmekälla? Andra aspekter på värmekällor när man har hus, är om de är miljövänliga. Det är verkligen något som alla husägare bör titta på och vikta mot kostnaden av värmen. Med solpaneler har man möjlighet att både producera sin egen värme, liksom elförsörjning. På senaste år har man fått ner kostnaderna för nya solpaneler. Den energi som de alstrar kan tas till vara till till exempel en luftvärmepump. 

Varför inte utnyttja en gratis värmekälla?

Att veta att man utnyttjar den kraft som solen ger är tillfredsställande då man vet att man inte är med och bidrar till att göra fel avtryck på miljön. Solenergin är inget som kostar. Den finns där, även när man inte ser den. Det är en enorm energikälla och att inte utnyttja den då det sker på ett miljövänligt sätt är bara dumt.

Så går en installation av en värmepump till

Man behöver få hjälp av en certifierad VVS-montör för det bästa resultatet. En luftvärmepump bör installeras inne i huset, där den kan göra störst nytta. Bäst är i det rum som är störst i huset, på det sättet kan värmen spridas till resten av huset. Placera den i huset på så sätt att så få väggar och hinder finns som skulle kunna hindra värmen att spridas. En annan del av värmepumpen placeras sedan utomhus, en bit ovanför marken. Det är nämligen viktigt att luft kommer in i pumpen.

Ett rör förbinder inom- och utomhusdelen av värmepumpen, genom väggen. Man ansluter en kabel till båda enheterna så att de kan kommunicera med varandra. Sedan görs en vakuumsugning för att det inte ska läcka mellan dem. Efter det kan man sätta igång luftvärmepumpen. Är det något som inte fungerar bör du ta kontakt med ett VVS-företag. 

Känner du inte till något VVS-företag på rak arm, kan du alltid googla VVS Lund, om det nu är i Lund, Malmö eller andra delar i Skåne som du råkar bo i. Annars skriver du in det ortsnamnet där du bor. Då bör du få flera olika förslag på VVS-företag som du kan ta kontakt med och be om offert och referenser. fråga om de arbetar med luftvärmepump och om de arbetar med miljövänliga produkter och metoder. Kontrollera att de har f-skattsedel då du sannolikt vill kunna göra ROT-avdrag av arbete som de utför för dig. En f-skattsedel krävs om man ska kunna göra ROT-avdrag. Lycka till!

3 May 2018