Behöver du dränera tomten?

Är det länge sedan som tomten dränerades? Bor man nära en bergfot eller vid foten av en stor skog, kan man räkna med att det flödar en hel del vatten ner från berget, eller skogen. Har man då en tomt som ligger lägre än omgivningen kan man räkna med att vattnet från andra ställen minsann samlas på den egna tomten. Till sist vadar man i sumpmark så snart man år ut på den egna gården. Har man inte planerat sumpmark i sin egen trädgård kan man vilja få bort all väta. Bästa sättet för detta är dränering.

Men har man varken kunskapen om hur man gör detta, eller de stora maskiner som kan behövas för detta, kan det vara svårt att genomföra det man vill med sin trädgård. Att gräva diken på egen hand kan innebära att man blir tvungen att offra den egan ryggen. Det kanske man inte har lust att göra. Då behöver man stora maskiner och maskinförare som kan hantera sådana.

Hur man hittar dräneringsfirma?

Behöver man hitta en dräneringsfirma som kan komma och utföra dräneringen av den egna tomten, kan man, om man har grannar, fråga dem om de känner till någon som de kan rekommendera. Annars blir man hänvisad till internet och kan behöva googla "dränering Dalarna", om det är någonstans i Dalarna som man behöver dränera sin tomt. Annars skriver man in den ort där man behöver den. När man sedan har fått några sådana förslag på firmor som erbjuder dräneringar, så tar man kontakt och ber dem komma och dränera den egna tomten. Det är också bäst att redan från början fråga om vilka priser de tar, så att det inte blir någon obehaglig överraskning när det sedan blir dags att betala den saftiga räkningen. Vet man om priset från blrjan kan man räkna på vad det skulle kunna kosta att göra dräneringen själv.

Svårt att dränera på egen hand

Däremot kan det vara svårt att dränera på egen hand. Har man ingen erfarenhet av detta kan det vara svårt att veta hur man ska hantera en sådan sak. En stor grävmaskin kan vara mycket svår att hantera. Är man oerfaren kan man skada både hus och människor och bilar som kan råka finnas i närheten. Då kan det vara bättre att anlita proffsen som har utfört flera dräneringar innan och som kan hantera stora maskiner. Dessutom behöver man kunna lägga ner dräneringsrör eller dräneringsskivor och vet i vilken lutning de ska läggas i. Läs mer om dränering på: https://www.dräneringdalarna.nu.

8 Jan 2020