Attefallshusets olika stilar

När Attefallshuset, efter bostadsministern Stefan Attefall, kom år 2014 blev det genast mycket lättare att bygga till ett gästhus på tomten utan att behöva krångla med bygglov och annat. Om man inte vill bygga det själv, finns det också flera firmor som specialiserat på modulhus som enkelt sätts ihop på plats. Det återstår bara för en själv att bestämma hur det ska se ut. Här nedan kommer några förslag på hur huset kan se ut. 

Det traditionella

Varför inte göra en röd, liten stuga med vita knutar? Stilen har funnits i Sverige i åtminstone 300 år och det borde inte vara alltför svårt att få den att passa in i omgivningen för det mesta. Den här stilen passar särskilt om man gillar det mer idylliska och enkla. Huset passar perfekt in i de flesta villaområden, särskilt om man själv har ett rött hus. Det kan dessutom matchas med utsirade trappräcken med mera. 

Det moderna huset

En annan variant är en vit eller grå minivilla med slät fasad. Stora fönster på ena väggen och sparsam utebelysning. Helt enkelt det minimalistiska och sparsamma som blivit så populärt inom inredning och annat. Den här stilen passar bra i nyare bostadsområden, men det kan också bli en skön kontrast mot ett riktigt gammalt bostadshus. Det fina med den ganska sparsmakade fasaden är också att omgivningen framträder ännu tydligare och man kan gärna placera den nära någon skog eller sjö av den anledningen. 

Glashuset

En annan variant är att klä hela huset med glaspaneler och ha den som festlokal eller extra vardagsrum. En sådan byggnad gör sig helt enastående vid havet eller någon annan spännande utsikt, då man kan njuta av vyerna medan man umgås. Nackdelen med glas är att det är svårare att hålla huset i en jämn temperatur och det kan bli både väldigt kallt och väldigt varmt. Denna typ av hus är därför inte särskilt lämplig att använda som bostadshus, använd då den hellre som en fristående inglasad altan eller finrum. 

Altan eller takterrass

Ett sätt att få attefallshuset att verka större är att lägga till en altan eller takterrass. Med hjälp av de relativt enkla tilläggen kommer byggnaden att kännas större och det kommer förhoppningsvis att bli många trevliga sommarkvällar när man kan sitta utomhus att njuta. Altanen och takterrassen kan egentligen kombineras med alla möjliga typer av hus, men just med det moderna huset kan det se extra elegant ut. Tänk på att takterrassen kräver ett platt tak för att det ska bli trevligt att gå omkring däruppe. 

28 Mar 2018