Asbestsanering i Stockholm – på gott och ont

Är de som arbetar med asbestsanering i Stockholm glada över att materialet ger dem jobb? Vi är i alla fall glada över deras expertkunskaper, som skyddar oss.

Allt som är naturligt är inte nyttigt. Det är heller inte alltid så lätt att veta i förhand hur man som mänsklig varelse kommer att reagera på att utsättas för något nytt. Ta en sån sak som grönmögelost till exempel. De som en gång i tiden bestämde sig för att äta osten som legat och möglat i grottan i Roquefort tog en risk – men den bar sig.

Valet att börja använda det naturliga mineralet asbest i byggnadsmaterial skulle tyvärr visa sig vara mindre lyckosamt. Rent tekniskt var det en fullträff. Men materialets fina fiber visade sig också orsaka olika former av cancer eller lungfibros.

Byte av ortsnamn och asbestsanering

Så medan invånarna i Roquefort-sur-Soulzon i Frankrike kan vara mycket stolta över sitt ortsnamn, så kände inte de boende i Asbestos i Kanada likadant. Man kan faktiskt förstå att de valde att byta namn på orten, som alltså numera heter Val-de-Sources. Ingen vill väl förknippas med en dödlig företeelse.

Frågan är hur de som arbetar med asbetssanering i Stockholm känner för materialet. Även de tycker alldeles säkert att det är ett mycket otrevligt material. De måste använda både sina expertkunskaper och en massa skyddsutrustning för att hantera det. Å andra sidan så ger det dem ett säkert jobb, åtminstone tills all asbest har fasats ut ur våra byggnader.

19 Apr 2023